Jocomunico


Jocomunico és una aplicació gratuïta de Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA) pensada per a persones amb transtorns greus de la parla que es comuniquen amb pictogrames.

L’aplicació expandeix de manera automàtica el llenguatge telegràfic, derivat de l’ús de pictogrames, a llenguatge natural en català i en castellà. Per exemple, un conjunt de pictogrames com ara “jo anar escola demà” es converteix en una frase natural: “Demà aniré a l’escola”. Jocomunico és pionera en aquest àmbit i, a més, ofereix una gran flexibilitat pel que fa a la construcció d’oracions i a la possibilitat d’afegir vocabulari personalitzat.

L’aplicació també disposa d’un sistema de predicció de pictogrames que aprèn de l’ús que en fa l’usuari però que també té en compte la informació semàntica dels pictogrames i part del context de la conversa.

A més, té un historial que guarda les últimes frases generades, alhora que permet la creació de carpetes, ja sigui amb aquestes frases o amb altres introduïdes mitjançant el teclat. Aquesta funció redueix el temps de comunicació i ofereix la possibilitat de preparar converses amb antelació.

Una altra de les novetats que introdueix Jocomunico és que es pot fer servir en tot tipus de dispositius que tinguin connexió a internet, com ara mòbils, tauletes i ordinadors amb qualsevol sistema operatiu. També té una versió sense connexió per a Windows (XP o superior) i per a Mac OS X (10.6 o superior).

Pantalla de Jocomunico

Personalització de l’aplicació

Jocomunico ofereix diverses opcions d’accessibilitat: accés a la interfície de manera tàctil, mitjançant un o dos polsadors o amb el ratolí a l’ordinador; sistema d’encercament àmpliament configurable; selecció per clic i selecció per temps configurables; creació de panells totalment personalitzables; servei en línia de síntesi de veu o accés a les veus del sistema en la versió sense connexió a Internet (SAPI i Microsoft Speech Platform per a Windows o veus de VoiceOver per a X Mac OS), etc.

Pantalla de Jocomunico

Altres usos

L’aplicació pot ser una eina que ajudi els logopedes a treballar diferents aspectes del desenvolupament del llenguatge, com per exemple el temps verbals, els tipus de frases (ordres, preguntes, desitjos, negacions, etc.) o l’estructuració de frases, entre d’altres. També pot animar els usuaris avançats de CAA basada en pictogrames a fer el pas cap a la lectoescriptura.

Sobre el projecte

Aquesta aplicació s’ha desenvolupat en el marc d’un doctorat i ha estat finançada gràcies a la col·laboració de Fundació Adecco, Telefònica i Eriksson, a través del programa Talentum Startups.

Pantalla de Jocomunico

Ampliació del projecte i codi lliure

Jocomunico de Joan Pahisa està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons.

L’aplicació és gratuïta de codi lliure sota llicència de Creative Commons que pot ser modificada i ampliada per desenvolupadors independents. També pot ser adaptada a les necessitats específiques d’un usuari o d’un grup d’usuaris en particular.

Així mateix, el sistema d’expansió de llenguatge telegràfic a llenguatge natural, com a part de l’aplicació, està preparat per a ésser ampliat. Consta d’un parser o analitzador sintàctic, que és capaç d’acceptar diferents idiomes independentment de la seva estructura, i d’un generador que depèn de l’idioma i que actualment té versions en català i en castellà. Per a afegir un idioma nou cal crear un generador nou a partir d’un dels ja existents. A més, cal introduir la informació sintàctica i semàntica del vocabulari de cada idioma.

Pantalla de Jocomunico

Repositori de GitHub

Els desenvolupadors que vulgueu ampliar l’aplicació o vulgueu treballar o reaprofitar-ne una part concreta, com ara el sistema d’expansió de llenguatge telegràfic a natural, podeu trobar el codi de Jocomunico 2.1 al nostre repositori de GitHub.

Més informació

Visiteu www.jocomunico.com.

You may also like...