Sobre l’enginyer

Grup de Jocomunico al Parc de Recerca

Al desembre del 2017, vaig acabar el doctorat en Informàtica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant la recerca em vaig especialitzar en els camps de l’Accessibilitat del Software, la Traducció Automàtica i la Comunicació Augmentativa i Alternativa. El títol de la meva tesi és “From Telegraphic to Natural Language: an Expansion System in a Pictogram-Based AAC Application”. En podeu trobar el text complet, així com els detalls tècnics de la presentació, al repositori de tesis doctorals TESEO.

Els darrers anys del doctorat vaig dirigir i supervisar grups d’estudiants amb beques (entre els quals hi havia enginyers informàtics, traductors i disenyadors), des de Barcelona i Madrid, i junts vam convertir la meva recerca en una aplicació anomenada Jocomunico que expandeix automàticament el llenguatge telegràfic producte de l’ús de pictogrames -utilitzats per persones amb transtorns greus de la parla- a frases en llenguatge natural en català i castellà.

Durant el procés de desnvolupament, Jocomunico es va provar amb usuaris finals amb paràlisis cerebrals severes i diferents graus de discapacitat intel·lectual. Els resultats de les sessions estan publicats a Assistive Technology, la revista oficial de la Societat Nord-americana d’Enginyeria Rehabilitadora i Tecnologia Assistencial (RESNA).

Actualment, més de 2.000 persones utilitzen l’aplicació des de casa seva, a hospitals, escoles d’educació especial i centres de dia per a persones amb discapacitat, entre d’altres. Per a més informació sobre Jocomunico, podeu accedir a la seva pròpia secció o anar directament a www.jocomunico.com.

Abans d’iniciar el doctorat, vaig cursar un Màster Internacional Erasmus Mundus de Lingüística i Processament del Llenguatge Natural, amb una beca Erasmus Mundus atorgada per la Unió Europea, tot just després de graduar-me de la carrera d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la millor nota mitjana de la promoció de 2010.

A més a més de Jocomunico, des que vaig iniciar els meus estudis d’informàtica, he estat involucrat en la gestió i el desenvolupament de diversos projectes de software, entre els quals, botigues en línia, pàgines web per a companyies i artistes o aplicacions per a mòbils.